czwartek, 7 kwietnia 2022

"Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu", Aleksandra i Daniel Mizielińscy, Natalia Baranowska - recenzja

Smaki świata

Każdy, kto mnie zna, wie, że jestem beznadziejną kucharką. Nienawidzę gotować, ta czynność jest mi bardzo niemiła - zdecydowanie wolę po gotowaniu sprzątać. Ale to nie znaczy, że nie lubię jeść różnych rzeczy. Staram się do próbowania potraw namówić moje dzieci (z różnym skutkiem), a niezwykle pomocne są w tym różne książki. Jedną z nich zdecydowanie jest Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu od wydawnictwa Dwie siostry.

Nie będę ukrywać, że bardzo lubię książki tego wydawnictwa. Nie dość, że są solidnie wydane - duży format i fakt, że są szyte sprawiają, że książki są żywotne (co przy dzieciach ma duże znaczenie) - to dodatkowo zawierają sporo ciekawych informacji, które dzieci mogą zgłębiać razem z dorosłymi, a dorośli przy okazji dowiedzą się wielu rzeczy, o których nie mieli pojęcia. Dlatego bardzo często siadam z moją dwójką i razem czytamy. Podobnie rzecz się miała z Daj gryza… - do czytania zasiedliśmy całą rodziną i każdy dzielił się swoimi odkryciami i ciekawostkami.


A ciekawostek tu nie brakuje! Książka zawiera kulinarne informacje z różnych regionów świata i państw. Możemy dowiedzieć się co jest popularne w Chinach, Ameryce Południowej czy kilku krajach afrykańskich. Struktura książki przypomina nieco Mapy - na pierwszych stronach zamiast spisu treści mamy kontynenty z oznaczonymi na nich krajami, które odwiedzimy na kartach książki. Poznamy różne rodzaje przypraw, ale także przepisy na wykonanie potraw. Mizielińscy i Natalia Baranowska wykonali ogrom pracy szukając informacji, selekcjonując to, co będzie ciekawe i przybliżając czytelnikom różnorodność kulinarną świata. Brawo dla nich!


Autorami ilustracji są Aleksandra i Daniel Mizielińscy, których charakterystyczna kreska towarzyszy moim dzieciom już od wielu lat (najpierw zachwyciły nas książeczki z serii Mamoko, a potem Mapy, z których bardzo często dzieci korzystają sprawdzając informacje). Nie ukrywam, że na książki Mizielińskich zawsze czekam z niecierpliwością i jestem ciekawa, co następnym razem wymyślą, jakie rejony nauki i dziedziny życia codziennego jeszcze zgłębią.

Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu to niezwykle ciekawa podróż kulinarna pokazująca nie tylko bogactwo kuchni, ale i kultur. To także książka, dzięki której dzieci poznają różne smaki i potrawy, a niejadki być może skuszą się na niektóre specjały. To książka, po przeczytaniu której będziecie… głodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze obraźliwe będą usuwane.